top of page

Bądź zdrów! Wielkie gotowanie

W tym tygodniu w ramach tematu “Bądź zdrów!” omawialiśmy zdrowy tryb życia skupiając się przede wszystkim na zdrowym odżywianiu się. Każda z klas wylosowała jeden podstawowy składnik: Misiaki Słodziaki - buraki, Głodne Króliki - fasole, Włóczykije - kasze, a Mrówkojady - orzechy. Omawialiśmy, dlaczego te składniki są bardzo wartościowe w naszej codziennej diecie, m.in. jakie zawierają witaminy czy też minerały. Następnie rozważaliśmy, w jak różne sposoby mogą być przyrządzone w kuchni i każda z klas wybrała kilka przepisów z danym składnikiem w roli głównej. Wspólnymi siłami przynieśliśmy wszystkie składniki potrzebne w danym przepisie i w piątek zabraliśmy się za wielkie gotowanie. Myliśmy, cedziliśmy, obieraliśmy, odmierzaliśmy, przeliczaliśmy, ważyliśmy, przesypywaliśmy, mieszaliśmy, gotowaliśmy, piekliśmy i smażyliśmy. Jak już wszystko było gotowe, zebraliśmy się w ogrodzie szkolnym na wielką degustację przygotowanych przez nas smakołyków. Do wyboru było: spaghetti z pesto buraczanym, brownie buraczane, pizzowe zawijaski z burakami, czekoladowy sernik fasolowy, placuszki fasolowe, hummus z fasoli, gryczana pizza, wrapy z kaszą pęczak i warzywami, czekoladowy budyń jaglany, żółta kasza jaglana na śniadanie, chleb orzechowy, masło orzechowe, owsianka z orzechami i batony orzechowe. Na koniec każda z klas jeszcze przedstawiła swój główny składnik podczas krótkich prezentacji i omówiła jego prozdrowotne wartości.

Wszystkie dania były przepyszne! Zastanawiamy się nad nową działalnością uczniowską: szkolny katering na Mysłowickiej!




  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
bottom of page